Prijs 2019

Op 6 augustus 2019 heeft het bestuur van de stichting Friends of MacDonald • The Dutch Connection besloten de Ranald MacDonald Prijs 2019 toe te kennen aan de plaats van herinnering De Fenix die ingericht wordt in de Fenixloods II aan de Rijnhaven op Katendrecht in Rotterdam. Het betreft een initiatief van de Stichting Droom en Daad en een ontwerp van het jonge Chinese architectenbureau MAD Architects. Op de plek krijgt het begrip migratie een, op zowel nationaal als internationaal niveau, uitzonderlijke vorm. De prijs is op 11 oktober uitgereikt aan het bestuur van Droom en Daad.
Herinneringsplek De Fenix is een internationale inspanning van grote allure. Voor het ontwerp van met name de eigentijdse uitbreidingen is het hierboven genoemde Chinese architectenbureau verantwoordelijk, de restauratie en verbouwing van de loods is in handen van Rotterdamse, Nederlandse en Belgische bedrijven en voor de invulling wordt nauw samengewerkt met instellingen in Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten en Canada.

Met de uitreiking van de prijs aan de Stichting Droom en Daad wordt uitdrukkelijk dit hele samenwerkingsverband beoogd. De Fenix is de eerste herinneringsplek van deze omvang die de stichting bouwt. Lof verdient de stichting voor de keuze van Mad Architects, dat hiermee het eerste Chinese architectenbureau is dat in Europa een opdracht kreeg voor een ontwerp als dit.

Het werkstuk De Fenix van de maker Stichting Droom en Daad is een gedroomde kandidaat voor, alweer, de vierde Ranald MacDonald Prijs.

tekstwelkom voorzitter fomlofrede secretaris fom
dankwoord rainie yang
(eng)
beeldfoto's ceremonietrofee
muziekklaas hekman
perspersbericht