Prijs 2018

Op 18 juni 2018 heeft het bestuur van de stichting Friends of MacDonald • The Dutch Connection besloten de Ranald MacDonald Prijs 2018 toe te kennen aan het debuut The Dawn of Eurasia, On the Trail of the New World Order van Bruno Maçães. De prijs werd hem uitgereikt op 11 oktober, waarbij NRC-journaliste Caroline de Gruyter een lofrede uitsprak.
Bruno Maçães, politicoloog van Harvard, voormalig staatsecretaris van Europese zaken in Portugal, docent aan universiteiten in Berlijn en Peking en adviseur in London, was er in de politiek al achter gekomen dat het vruchtbaarder zou zijn om Europa en Azië niet te zien als twee gescheiden werelden maar als een eenheid, Eurazië. Voor het boek doolde hij er een half jaar in rond, over land, zonder verder vooruit te kijken dan een week. The Dawn of Eurasia is opgedeeld in twee delen, getiteld ‘de kaart’ en ‘de reis’. Met grote grepen in de geschiedenis, politiek, literatuur, kunst, filosofie, godsdienst en wetenschap toont hij aan dat de huidige tweedeling
een mythe is. Eurazië is er ‘altijd’ al geweest. De wereld zal eraan moeten wennen dat een geïntegreerd Eurazië zich niet meer laat tegenhouden door landsgrenzen en dat Europa een schiereiland is aan de rand daarvan.
tekstlofrede caroline de gruyter
(eng)
beeldfoto's ceremoniedankwoord bruno maçães
video (eng)
trofee
muziekmehmet polat
perspersbericht