11 oktober 2020 want 11 oktober 1848

Op 11 oktober 1848 brachten de Japanse autoriteiten Ranald MacDonald op voor verhoor aan boord van de Tenjinmaru in de baai van Nagasaki. Het was voorpaginanieuws in de kranten van toen.

Aanwezig waren een Amerikaan, Japanners en Nederlanders. Voor hen was dat een grote gebeurtenis, in een jaar dat voor de hele wereld een grote gebeurtenis was, een revolutiejaar.

Op 11 oktober is, in de regel, de uitreiking van de Ranald MacDonald Prijs, op een klassieke driemaster, in de haven van Amsterdam. Maar het kroonbeestje staat dat dit jaar, 2020, het eerste lustrum van de prijs, niet toe. Ook het jaar 2020 zal de geschiedschrijving ingaan als een groot gebeuren.

Het bestuur van de stichting Friends of MacDonald • The Dutch Connection heeft daarom besloten de uitreiking van de prijzen in kleine kring te laten plaats vinden.

Op 30 september kreeg Stacii Samidin zijn oeuvre prijs in zijn galerie in Rotterdam en op 6 oktober kreeg Lara Nuberg haar reguliere prijs thuis in Amsterdam. De prijs voor Lala Bohang kon zij nog niet in ontvangst nemen, want de trofee is bij het Erasmus Huis in Jakarta, maar Lala is in Sulawesi, duizend(en) kilometer(s) verwijderd van de hoofdstad van Indonesië.

Voor de gelegenheid heeft Femke Bosma, onlangs afgestudeerd aan de AKI Academy of Art & Design, een podcast gemaakt met als titel ‘in search of Ranald MacDonald‘. Daarin komen in drie afleveringen Ranald MacDonald, de naamgever van de stichting, Lala Bohang & Lara Nuberg, winnaars van de jaarlijkse prijs, en Stacii Samidin, winnaar van een uitzonderlijke oeuvre prijs, aan bod.

Ofwel, de Ranald MacDonald Prijzen 2020, door de oren van Femke Bosma.


Aflevering 1 (English)
Ranald’s longing for the forbidden land


Aflevering 2 (English)
Two women and the linking of Eurasia’s antipodes • The Journey of Belonging


Aflevering 3 (Nederlands)
Linking the unlinkable • Stacii Samidin’s Societies

Podcast
Femke Bosma

Sprekers
Frederik L. Schodt
Alice & Mas Yatabe
Michi Goto
Lala Bohang
Lara Nuberg
Stacii Samidin
Fred Dijs

Opdrachtgever
Friends of MacDonald • The Dutch Connection