Ranald MacDonald Prijs

NIEUWS

28 januari 2022

De Ranald MacDonald prijs 2021 is gegaan naar de wederopbouw van het door een wildbrand verwoeste Chinese History Museum in Lytton, Canada. De Amerikaanse wereldgeschiedschrijver van het vuur Stephen J. Pyne heeft bij uitzondering een oeuvreprijs gekregen voor zijn niet aflatende, baanbrekende en mooie werk over de mensheid en haar vuur.

Persbericht bij het ANP (beknopt) en op deze site (uitgebreid)

De wegens de pandemie uitgestelde prijsuitreiking zal plaatsvinden op donderdag 3 februari 2022 om 17 uur op het wereldwijde web.

Uitnodiging hier

Website

De stichting Friends of MacDonald • The Dutch Connection —een Culturele ANBI— probeert het inzicht te vergroten in de betrekkingen tussen Azië, Europa en Noord-Amerika. De belangrijkste activiteit is het uitreiken van de Ranald MacDonald Prijs aan een eerste werk van een schrijver of kunstenaar dat nieuw licht werpt op die betrekkingen. De prijs bedraagt 5000 euro en de prijs wordt ieder jaar op 11 oktober uitgereikt.

In het menu links vindt u informatie over de stichting, in het menu rechts informatie over Ranald MacDonald.

Iedereen kan werk nomineren. In het linkermenu onder NOMINATIES & CRITERIA is te vinden hoe dat in zijn werk gaat en op welke punten nominaties beoordeeld zullen worden. Het bestuur van de stichting is tevens de jury van de prijs.

De rode puntjes op de wereldkaart boven deze pagina markeren belangrijke plekken in het leven van MacDonald. Informatie over die plaatsen vindt u door de puntjes aan te klikken. Achter het blauwe puntje, Holland, vindt u informatie over de zijdelingse betrokkenheid van Nederland bij MacDonald’s verblijf in Japan.

background