Nieuws

Frederik Schodt over de Dutch connection

Levyssohn
cited book

Frederik Schodt stuurde ons een verslag van zijn verblijf in Amsterdam in de week van 11 oktober 2016. Het is een eer dat we dat hier en nu mogen publiceren.

We zijn gestreeld door zijn aardige woorden over onze stichting, maar we zijn vooral zeer ingenomen met zijn concrete beschrijving van de relatie tussen Ranald MacDonald en het Nederlandse ‘opperhoofd’ Joseph Levyssohn. ‘It was really due to Levyssohn and the Dutch that he (i.e. Ranald MacDonald) was able to leave (i.e. Japan) in the spring of 1849, after only half a year of confinement.’

U kunt Schodt’s artikel hier (pdf)(Engels) lezen.

Vertaling Schodt genomineerd voor Eisner Award

Fred Schodt
Fred Schodt

Frederik L. Schodt, op 11 oktober j.l. geëerd met de Ranald MacDonald Prijs voor zijn hele werk, is genomineerd voor een Eisner Award, althans, zijn vertaling van de Osamu Tezuka Story.

De omvangrijke biografie in stripvorm dingt mee in de categorie Best U.S. Edition of International Material–Asia.

Eisner Awards zijn de meest prestigieuze prijzen in het land van de ‘comic’, de strip, het beeldverhaal, in de ruimste zin.

Op 21 juli 2017 wordt de uitslag bekend gemaakt gedurende, wat heet, de Comic-Con International in het San Diego Convention Center.

De stichting Friends of MacDonald • The Dutch Connection heeft hem terecht geëerd voor zijn hele werk.

Met en voor Fred zijn we dus erg blij.

We kijken uit naar 21 juli en houden die vrijdag onze vingers gekruist.

The Osamu Tezuka Story, The Stone Bridge Press, The Eisner Award, Nominations Eisner Award 2017, Ranald MacDonald Prijs Schodt 2016

Wisseling van de wacht

Arie Rip

Ernst Homburg heeft tot onze spijt om hem moverende redenen het voorzitterschap van de stichting Friends of MacDonald • The Dutch Connection moeten neerleggen. Arie Rip was tot onze vreugde bereid het voorzitterschap tijdelijk op zich te nemen. Op 11 oktober 2017 zal de stichting dus weer een waar, goed en mooi debuut kunnen bekronen van een schrijver of kunstenaar, die ons een verrassende blik gunt op de verhoudingen tussen Azië, Europa en Noord-Amerika. We wensen Ernst het allerbeste, rekenen op zijn vriendschappelijke steun en heten Arie van harte welkom.

Fred Dijs, secretaris
Frits van der Kooij, penningmeester

Uitreiking allereerste Ranald MacDonald Prijs

Op dinsdag 11 oktober 2016 om 16.00 uur zal de allereerste Ranald MacDonald prijs worden uitgereikt.

De prijs is toegekend aan Zia Haider Rahman voor zijn overweldigende roman ‘In het licht van wat wij weten’.

Bij uitzondering wordt er ook een prijs uitgereikt aan Frederik L. Schodt voor zijn hele werk, essays, vertalingen, geschiedschrijving, waaronder zijn biografie van Ranald MacDonald.

Beide schrijvers zullen bij de uitreiking aanwezig zijn.

De besloten bijeenkomst vindt plaats op de klassieke driemaster De Nieuwe Liefde, t/o Sumatrakade 1389, 1019 RN Amsterdam.

background

PERSBERICHT

Zia Haider Rahman allereerste winnaar
van de internationale Ranald MacDonald prijs
voor zijn roman In het licht van wat wij weten

Frederik Schodt krijgt oeuvre-prijs

Amsterdam, 11 september 2016

De Ranald MacDonald prijs is een jaarlijkse internationale prijs voor werk van een beginnend schrijver of kunstenaar, dat van uitzonderlijke klasse is – ‘waar, goed en schoon’ – en nieuw licht werpt op de betrekkingen tussen Azië, Europa en Noord-Amerika. De roman In het licht van wat wij weten (Hollands Diep, Amsterdam, 2015) van Zia Haider Rahman past precies in die omschrijving. Het boek is zo breed van opzet, bestrijkt zo’n groot terrein en heeft uiteindelijk zo’n opmerkelijke uitkomst, dat het een eerste winnaar is die alle verwachtingen overstijgt. De kwaliteit ervan zal maatgevend zijn voor wat in de komende jaren in welke discipline dan ook zal worden bekroond. De prijs bedraagt 5000 euro en wordt ieder jaar op 11 oktober uitgereikt.

De stichting die de prijs uitreikt, Friends of MacDonald • The Dutch Connection, afgekort FOM NL, zou niet bestaan hebben als Frederik L. Schodt geen biografie van Ranald MacDonald (1824-1894) had geschreven. In zijn Native American in the Land of the Shogun: Ranald MacDonald and the Opening of Japan presenteert hij een ‘true cultural and racial hybrid—in the best sense of the word— (who) assumes heroic proportions because of his success in carving his own path in life, in an often unfriendly world’, kortom, een voorbeeld om na te volgen. Maar behalve dit boek heeft Schodt, ‘niche-schrijver’ noemt hij zichzelf, zoveel ander werk op zijn naam staan over Azië, Europa en/of Noord-Amerika, essays, geschiedschrijving en vertalingen, dat FOM NL bij uitzondering een prijs van 2500 euro aan hem heeft toegekend voor zijn hele productie.

Op 11 oktober 1848, jaar van revoluties in Europa en de goudkoorts in Californië, Japan was nog ‘gesloten’, werd Ranald MacDonald in Nagasaki geconfronteerd met de Japanse ‘Hollandse tolken’ en het Nederlandse ‘opperhoofd’ aldaar. Deze kleine gebeurtenis, voorpaginanieuws in de Nederlandse kranten, want ‘de opening van Japan’ stond wereldwijd in de belangstelling, is de aanleiding om jaarlijks op 11 oktober de prijs uit te reiken.

Tijd en plaats van de ceremonie in 2016 zullen later bekend worden gemaakt. Beide schrijvers zullen aanwezig zijn. Behalve de bovengenoemde prijzen zullen zij een bescheiden, maar bijzondere trofee in ontvangst mogen nemen, gemaakt van houtsoorten uit Azië, Europa en Noord-Amerika.

Nadere informatie

Zia Haider Rahman

Frederik L. Schodt

Friends of MacDonald • The Dutch Connection

Fred Dijs
secretaris FOM NL
sec@friendsofmacdonald.nl
+316 288 03 999